38.OLAĞAN BÜYÜK KONGRE KONUŞMASI

 

Sayın Divan, Merkez Heyetinin Değerli Üyeleri, Değerli Oda Başkanları ve Yöneticileri, Sevgili Meslektaşlarım, hepinizi Hatay Eczacı odasına adına saygıyla selamlıyorum.

Kongre sunumumu hazırlamadan önce geçmiş dönemlerde kongrelerde ve diğer büyük toplantılarda yapmış olduğumuz konuşmaları inceledim. Ve üzülerek söylüyorum ki, hiçbir şey değişmemiş. Hep eksiklerimizi sıralamışız, tespitlerimizi yapmış, çözüm önerilerimizi sunmuşuz ancak herhangi bir kazanım elde edememişiz. Kazanımlarımız kayıplarımızın yanında o kadar küçülmüş ki farkına dahi varamamışız, üyelerimize anlatamamışız.

Burada bulunan her meslektaşım artık sorunlarımızı kolayca sıralayabilir. Bulunduğumuz bu kritik noktadan sonra eğer bir şeyleri değiştirmek istiyorsak bunu ancak çözüme yönelik projeler üreterek başarabileceğimizi düşünüyorum.

Değerli Meslektaşlarım,

Ben de sizler gibi hayatını bu meslekten kazandığıyla sürdürmeye çalışan, eczanesinde bilfiil çalışan bir meslektaşınızım. Bugün burada anlatacaklarımı hazırlarken, her meslektaşımın birebir eczanesinde yaşadığı sorunları temel almak, bunun eczanelerimizde emek veren bizleri ne duruma düşürdüğünü vurgulamak istedim.

ECZANELERİMİZDE ERİME TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Eczanelerimizde erime son hız devam ediyor. Artık yok olma sürecine girmeye başladı.

2004 yılından bugüne gerçekleşen sağlıkta dönüşümün yıkıcı yeni hamleleri de yapıldı.

05 Kasım 2011 de yayınlanan SUT ile KKİ?ları %8.5-9.0 civarında arttırıldı.

10 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi ile 21 Kasım?dan itibaren geçerli olmaya başlayacak ilaç fiyat düşüşleri gerçekleşti.(% 10 civarında)

05 Kasım?da yayınlanan SUT ile eşdeğer bandı %15?ten %10?a geriledi. Yani fiyat farkı çıkacak ilaç sayısı arttı, daha önce fiyat farkı çıkan ilaçlarda çıkan fark daha da büyüdü. Bu durumda İlaç Firmaları ilaçlarında fiyat farkı çıkmaması için fiyat farkı çıkan ilaçlarının fiyatlarını düşürmeye başlayacaklar.

İlaç Sanayi, ilaçlarda KKİ artışı, ilaç fiyatlarının düşmesi, eşdeğer bandının aşağı çekilmesi gibi nedenlerden dolayı zor durumda kaldığını beyan ederek eczanelere verdikleri ticari ıskontoları birer birer kaldırmaya başlayacaklar.(Novartis İlaç Firmasının TEB?e gönderdiği yazı buna örnektir. Bu örneklerin çoğalacağı kesin. Üstelik TEB?e haber verme gereği hissetmeyecekler. Yavaş yavaş ticari ıskontoları kaldıracaklar.)

Makro ortalama ile; KKİ artışı: %8,5-9,00

İlaç Fiyat Düşüşleri: % 10

Eşdeğer bandının aşağı çekilmesi sonucu: %5

Ticari Iskontoların kaldırılması: %6,5

TOPLAMDA: ORTALAMA %30

ECZANELERİMİZDE ORTALAMA %30 CİROSAL DÜŞÜŞ OLACAK.

KARLILIĞIMIZ DAHA DA AZALACAK.

İlaç fiyat kararnamesi gereği döviz kur farkından dolayı ilaçlara zam gelmesi gerekiyordu. Ancak kararname şartı yerine getirilmedi ve yine zarar ettik. Buradan kaynaklı zararlarımız üstte anlattığımız hesabın içinde de değildir.

[Bu erimeye, bu kayıplara artık bir son vermek için; ilaç firmalarıyla gerekirse aynı masaya oturup eczanelerimizde oluşacak stok zararlarının nasıl ve ne sürede karşılanacağının, ticari ıskontoların ne kadar olduğunun ilaç fiyat kararnamesinde yer almasını sağlamak zorundayız.]

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ

* KAMU KURUM ISKONTO ARTIŞLARI

KKİ?ları artışı ile ilgili İlaç Fiyat Kararnamesinde bağlayıcı herhangi bir madde yok. Neden?

Bu durumda KKİ artışları nedeni ile oluşacak eczane stok zararının İlaç Fir

21 Kasım 2011 - Okunma Sayısı : 4856