SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı?ndan Duyuru

35.A.00.7399           03.04.2007

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI?NA,

Birliğimiz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı?na gönderilen 30.01.2007 tarih 6348 sayılı yazı ile;

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 25.01.2007 tarih, 1117 sayılı Genelge ile; Danıştay Beşinci Dairesi Başkanlığı?nın 26.12.2006 tarihinde Bakanlığa tebliğ edilen 08.11.2006 tarihli ve 2006/4054 esas numaralı Kararı uyarınca, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği?nin bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulduğu,

Danıştay Beşinci Dairesi Başkanlığı?nın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda yapılan düzenleme ile Tebliğ?in 12.1inci maddesindeki ifadenin; ?Ayaktan yapılan tedavilerde; aşağıda 12.4 üncü maddede belirtilen durumlar dışında; bir reçetede en fazla dört kalem ilaç ve her kalem ilaçtan bir kutunun (Parenteral ve topikal formları hariç) bedeli ödenir.? şeklinde değiştirildiğinin anlaşıldığı bildirilmiş,

Söz konusu maddede yer alan ?her kalem ilaçtan bir kutu? ifadesinin tam olarak anlaşılamadığı, bu sebeple birden fazla ambalaj formu olan ilaçlar için (örn: 20tb, 30tb gibi) hangi ambalaj formundan bir kutunun ödeneceği konusuna açıklık getirilmesi istenmiştir.

Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı GSS Genel Müdürlüğü SSK İlaç ve eczacılık Daire Başkanlığı tarafından Birliğimize gönderilen 02.04.2007 tarih, 16889 sayılı yazı ile, Birliğimiz tarafından gönderilen yazının Sağlık Bakanlığının görüşleri alınarak incelendiği ve Sağlık Bakanlığı?ndan alınan 22.02.2007 tarih, 9702 sayılı yazıda söz konusu Genelgede belirtilen ?her kalem ilaçtan bir kutu? ifadesi ile ilacın ambalaj formuna ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmediği, ambalaj formlarına ayaktan tedavide getirilen kısıtlamanın yalnızca antiinflamatuar ve antiromatizmal grubu ilaçların solid ve oral formları için söz konusu olduğu ve bu konunun Maliye Bakanlığınca 26.01.2007 tarih, 1175 sayılı Genelge ile düzenlendiği, adı geçen ilaç grubu dışında kalan tüm ilaçlar için (topikal ve parenteral formlar hariç) hekimin reçeteye yazdığı ambalaj formunun esas alınacağı, bu anlamda birden fazla ambalaj formu olan ilaçlar için hekimin reçeteye büyük ambalaj formunu yazması durumunda, yazılan formun bedelinin bir kutu olarak ödeneceği 25.01.2007 tarih 1117 sayılı Genelgede belirtilen antibiyotiklerin solid ve likit formlarının ise Genelgede istisna olarak tanımlanmış olduğu ve bu ilaçların en fazla on günlük tedaviyi sağlayacak miktarda reçete edildiğinde bedelinin ödeneceği bildirildiği belirtilmektedir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Erdoğan ÇOLAK

Eki: 1
NK